Ryds grottor och Ymningsborg


Ryds grottor är en del av Billingen och ligger strax utanför centrum i Skövde, bakom och ovanför sjukhuset. Det är ett vackert naturområde med ett fantastiskt lugn och en underbar utsikt!
Billingen består av flera lager av olika bergarter. Nedifrån räknat är det urberg (gnejs), sandsten, alunskiffer, kalksten, lerskiffer och överst; diabas. Det är förmodligen detta lager av diabas som skyddat berget från att vittra sönder under årmiljonerna. Det har legat, och ligger som en skyddande yta över de andra bergslagren.
Ryds grottor är egentligen en klyfta som öppnat sig vid ett bergsskred, antagligen med lerskiffern som glidyta. Diabaspelarna har glidit ut 10-20 meter och på så sätt bildad klyftan/ravinen. Klippområdet består av ett antal höga diabaspelare som står en bit från klippväggen samt en massa nedfallna block vilka bildar håligheter och grottor som man kan krypa in i och ibland också igenom. Uppe på toppen finns bord och bänkar att sitta och äta matsäck vid. Det finns också en liten eldstad för den som vill grilla korv eller annat gott. Viktigt att komma ihåg dock, att inte elda direkt mot klippan!
Om du är höjdrädd kan denna plats vara en utmaning för dig. Att klättra och "scrambla" omkring bland blocken nere i "ravinen" kräver ett par bra skor och gott omdöme, men det är fantastiskt roligt att klänga runt här och upptäcka håligheter att krypa genom eller gömma sig i. Om jag hade haft mindre barn med mig hade jag dock nöjt mig med att njuta av den fantastiska utsikten och sedan vandrat vidare mot Ymningsborg, bara en liten bit bort.

Enligt en gammal sägen lär det finnas en gång under jorden som går från Ryds grottor, tvärs igenom hela berget och ända bort till Öglunda!






Ymningsborg är en av Skövde kommuns fyra kända forntidsborgar. Den ligger väl skyddad uppe på berget, med klippstup åt öst och sydväst. Idag syns inte mycket av denna tidigare så stora borg. Den var cirka 150 meter lång och 85 meter bred! Man kan dock med lite fantasi föreställa sig hur livet kan ha tett sig här. Kanske fungerade Ymningsborg som tillflyktsort vid orostider eller som bevakningsplats vid en farled. Ingen av fornborgarna i kommunen är undersökt. Därför vet man inte exakt när Ymningsborg användes. Dock har de flesta av Sveriges fornborgar anlagts under yngre järnåldern; 400-1050 e.Kr.
Även om man inte kan urskilja speciellt mycket av denna en gång så stora borg, är detta ett spännande och fint utflyktsmål. Från parkeringen promenerar man en kort bit i lummig lövskog den lilla stigen fram till borgen. Här finns bord och bänkar för den som vill fika, vila benen eller äta sin matsäck.
Själv blev jag sugen på att leka kurragömma och hökleken mellan de lagom tätt växande träden. Eller varför inte tillsammans med barnen fantisera ihop en historia om hur ett anfall av borgen kan ha gått till? Rollspel brukar vara lätt och roligt att få med barnen på:)


Hitta hit 
Sväng in på Ekängsvägen vid Billingehov. Ta höger in på Inga-Karls väg. Du kommer fram till Skanskas anläggning, därifrån går en grusväg år höger mot Ryds grottor.
När man närmar sig, är det skyltat "Ryds grottor".
Det finns parkering alldeles vid Ryds grottor och fortsätter man vägen en liten bit till, finns en parkering precis vid stigens början mot Ymningsborg.

När på året?
Här har jag bara varit under de snöfria årstiderna. Kan nog tänka mig att Ryds grottor inte inbjuder till att klättra runt där i snö och is;) Dock kan ju utsikten vara vacker även en snöig decemberdag.




Kommentarer

  1. Träden är lite väl tunna för att leka kurragömma.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Utbybergen och Fjällbo ängar