Hindens rev


Från Kålland och nästan rakt västerut i Dalbosjön, en del av Vänern, sträcker sig detta smala, långa näs, Hindens rev. Det är ungefär fem kilometer långt och som mest 100 meter brett.
Naturreservatet Hindens rev är en lämning från den senaste istiden och är  egentligen en del av en ändmorän som sträcker sig hela vägen från södra Norge, genom Dalsland, Skaraborg, Östergötland, under Östersjön och bort till södra Finland och Ryssland. Denna ändmoränen bildades för ungefär 11 000 år sedan då isen tillfälligt slutade att dra sig tillbaka. Stenar och annat som varit infruset i isen smälte då fram, föll ner och lade sig som en lång rand framför isen.

Hindens rev är ett härligt utflyktsmål för hela familjen. Man promenerar längs en upptrampad stig ut på näset med Vänern på båda sidor om sig.
Hela promenaden ända ut till spetsen och tillbaka är nästan en mil lång, fem kilometer ungefär åt vardera håll. Har man mindre barn med sig är en bärstol att föredra.
Det är häftigt att komma hela vägen ut till spetsen och blicka ut över Vänern.
Åker man hit i varmt väder kan man med fördel ta med badkläder för ett dopp längs vägen. Vi åkte hit en disig dag i november och det var underbart det också. Vi mötte endast ett par som promenerade med sin hund samt en ensam kajakpaddlare som tyst gled fram längs strandkanten.
En bit ut satte vi oss i lä bakom en sten och lagade mat på gasköket. Sedan fortsatte vi promenaden ut till spetsen. Här skulle finnas geocache att leta efter men vattenståndet var så högt att gps:en visade ut oss en bra bit ut i vattnet och eftersom vi inte hade höga stövlar på oss tyckte vi inte det var värt att fortsätta sökandet... inte i november i alla fall:)

Hitta hit
Sök på datorn efter Hindens rev så får ni en vägbeskrivning som passar er startpunkt.

När?
Detta utflyktsmål passar när som på året. Med bra kläder och skor var det mysigt även en disig novemberdag!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Utbybergen och Fjällbo ängar