Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Hunneberg är ett platåberg som ligger strax öster om Vänersborg och Trollhättan.  Våra platåberg består som bekant av flera lager olika bergarter (USA kl 3; urberg, sandsten, alunskiffer, kalksten, lerskiffer och diabas) och uppkom genom att diabas välde upp ur sprickor i berggrunden och lade sig över de tidigare bergarterna. På så vis har diabasen skyddat berget från erosion.
På västra sidan av Hunneberg ligger Västra Tunhem. Här finns spännande grottor som är rester från brytningen av alunskiffer som skedde mellan 1700-talets senare hälft och fram till 1950-talet. Man bröt alunskiffer för att få fram kalk som behöves för lantbruket samt för att tillverka cement. När arbetet var som störst arbetade 200 man med brytningen. Det var under vinterhalvåret som man med enkla metoder bröt loss alunskiffret och kalkstenen. Under sommarhalvåret gick arbetet ut på att bränna kalkstenen. I området finns även rester av ugnar som användes för bränning av kalken.

Kan sten rosta?
På både Halleberg och Hunneberg finns mycket fint att se och många vackra naturstigar att vandra på för den promenadsugne. Höga vattenfall och storslagen utsikt kan bergen också bjuda på, för den som hittar till rätt plats.
På Halleberg är skogen nästan som en djungel på sina ställen med mossbevuxna träd och med ormbunkar och svampar som täcker mark, träd, stubbar och stockar.
 För mer info, tips och karta över Halleberg och Hunneberg

Hitta hit
Kör mot Hunneberg, Västra Tunhem. Mellan kyrkan och Prästgården, alldeles vid vägen finns dessa grottor. Parkering finns bland annat längs vägen, men också vid kyrkogården.

När?
Vi besökte grottorna en underbart varm och skön höstdag. Det droppade vatten från taket och ner på "golvet" som var fyllt med vatten. Till vintern kommer vi besöka denna plats en kall dag. Jag kan föreställa mig att det då växer långa vackra istappar ner från taket:)

Kommentarer

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Utbybergen och Fjällbo ängar