Vandring på Kinnekulle

Kinnekulle är ett platåberg, 306 meter över havet vid den högsta punkten. Berget ligger på sydöstra sidan av Vänern. Kinnekulles berggrund är mycket kalkrik och tack vare det är här en rik flora och fauna, bland annat Munkängarna med sin ramslök och murgröna samt Österplana hed med sina orkideér.
Sedan tidig medeltid har man brutit sten i området och spår av detta finns det gott om, bland annat i Råbäcks hamn.
Sigrid Storråda
Det sägs också att Olof, senare kallad Olof Skötkonung, Sigrid Storrådas son, döpts i en källa i Husaby och han ligger i en av sarkofagerna utanför Husaby kyrka. Därför är det kanske inte så konstigt att vikingaskeppet Sigrid Storråda har sin hemmahamn i trakten, närmare bestämt i Blombergs hamn. Med detta vackra skepp kan man få sig en tur om man planerar vandringen väl. (Detta kostar förstås en slant, men att kika på henne är gratis:))
Vandringen runt hela Kinnekulle är 45 kilometer lång men man kan lätt göra vandringen kortare. Små avstickare eller kortare turer finns det nämligen gott om. Här går man på fina ordninggjorda grusvägar eller vandringsleder genom vacker natur med mycket speciell natur på sina håll.

Eftersom vi kom med vår båt till Råbäckshamn gick vi själva inte hela turen, utan bara en liten del, men det gav mersmak, så i planeringen för sommaren ingår en längre vandring här!
Råbäcks hamn
Vår tur tog oss genom vacker gammelskog där den vita skogssnigeln lever. Vidare promenerade vi genom landskap av gurkört som var lika höga som barnen och en kurragömmalek här var lockande för dem:)

Så småningom gick vi längs en väg kantad av bamsestora bokar och ekar. Vi funderade över vad dessa träd kan tänkas ha sett och hört under sin livstid! Kan de ha träffat på Sigrid Storråda tro? Förbi en porlande bäck och en skog doftande av ramslök gick turen vidare. Vi passerade en ihålig stubbe, stora hästhagar, en lång spännande mossklädd trappa mitt i skogen och sedan över Kinnekulletågets spår. Så småningom fann vi vårt mål; en glasskiosk:)
Vi gick långsamt och hade hela tiden spännande saker att titta på och diskutera. Kan man dricka vattnet i bäcken, varför är skogssniglarna vita, vem bor i den gigantiska herrgården, hur många år är boken där borta, undra vem som bor i den stora fågelholken på trädet, varför är det en trappa mitt i skogen, vilken fågel sjunger????? Det var mycket spännande och fint för både vuxna och barn!

karta över området
mer information om vandring på Kinnekulle

Hitta hit
På hemsidan "Vandra på Kinnekulle" som jag länkat till ovan kan du bland annat läsa om hur du hittar hit, var man lättast parkerar samt om ställen att sova över på om så önskas.
När?
Personligen tycker jag längre vandring lämpar sig bäst vår, sommar och höst. Dock kan säkert kortare turer vara otroligt fina även en kall vinterdag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Utbybergen och Fjällbo ängar