Utbybergen och Fjällbo ängar


Inte långt från Göteborgs centrum ligger detta spännande och vackra naturområde. Sedan många år tillbaka har vi besökt Utby och det finns alltid något nytt att upptäcka även om vi gärna återvänder till vissa stigar...
I området finns spår av stenåldersmänniskornas liv för ungefär 4000 år sedan. Bland annat finns här en grav som är mellan 2000 och 3000 år gammal. Det finns också "älvkvarnar", små runda gropar i stenhällarna, som tros ha samband med religionen från bronsåldern. Dessa är ofta gjorda där vattnet rinner över hällarna.
I området finns bland annat korp och sex olika arter av fladdermöss! Här finns också gott om andra djur och fåglar, men det är framför allt för de fantastiska klipporna, bergen och den storslagna utsikten som vi åker hit då och då.
Utbybergen är också ett populärt klätterområde med mycket fin klättring för den som är intresserad:) Det har klättrats här ända sedan 1930-talet.
Nere vid ängen

Nere vid ängen finns en grillplats, klätterträd och någon gunga upphängd i ett träd. Här finns också stora ytor att springa på. Följer man stigen lite längre upp kommer man till ett spännande klipp- och blockparti där våra barn älskar att klättra omkring. Här kan man hitta små grottor, hemliga gångar och gömslen att krypa ner i. Om man vågar släppa sina barn att klättra omkring här har de att göra hur länge som helst (och vuxna också förstås). Naturen är den bästa lekplatsen som finns!
Fina promenadvägar finns runt i området, men det kan vara lite knixigt med barnvagn eftersom det är ganska kuperat och trappor förekommer. En bärsele eller bärstol är utmärkt för det mindre barnet. Då kan man dessutom gå runt hela området med mindre barn utan att vara rädd för att de ramlar ner för något stup.
Vi brukar promenera en bit upp längs med stigen och efter den andra trappan ta en liten stig till höger. Den leder upp till toppen av "Stora Väggen" och härifrån har man utsikt ända ut till Nya Älvsborgs fästning vid klart väder. Härifrån ser man också Lisebergstornet, Masthuggskyrkan, Läppstiftet och många fler höga byggnader inne i Göteborg. När vår första son bara var ett par veckor gammal tog vi en tur upp hit och plockade massor av blåbär, njöt av en god matsäck och den milsvida utsikten:)

Koordinater
Återkommer...

Hitta hit
Hit går det lätt att ta sig med buss 58 mot Bergsjön. Slåttängsgatan eller Ungbrodergatan heter två av hållplatserna du kan gå av vid. Om du kommer med bil söker du enklast bästa vägen för dig, på till exempel Eniro -"Utby". Då hittar du Slåttängsgatan som går genom bostadsområdet Utby.
Det finns gott om parkeringsplatser i området längs med gatorna. Skyltar anger hur och när det är tillåtet att parkera.

När?
Området går att besöka hela året om. I snö och drivis kanske man inte ger sig ut på de brantaste och mest utsatta platserna dock;)








Kommentarer

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem