Brommö



 Brommö är en cirka 13 kvadratkilometer stor ö, nordväst om Mariestad. Om man inte har egen båt, går det att ta bil över Torsö och parkera i Brommösund, Laxhall för att sedan ta färjan över (endast 4 minuter) till Brommö. Observera att färjan kostar några kronor, se länk nedan om färjetider.

Brommö har långa fina sandstränder, klippbad, vackra cykelvägar, vandringsleder och härliga lummiga skogar att plocka blåbär i. Stora delar av ön är naturreservat.
På ön finns ingen affär, restaurang eller kiosk, så man måste ha med sig det man vill äta och dricka under dagen. Den 16 kilometer långa cykelleden går runt hela ön, längs stränderna. Vandringsleden är 8 kilometer och både cykelleden och vandringsleden börjar och slutar vid färjan.
På en sanddyna utanför Hovden
Precis vid färjelägret kan man hyra cyklar om man inte vill vandra runt. (När vi var där fanns dock inga barncyklar att hyra och inte heller några hjälmar eller barnsitsar. Bra att veta.) Att hyra eller ta med sig egen cykel är ingen dum idé. Flera fina stränder, så som Store vite sand och Rövarsand, ligger på andra sidan ön och om du bara vill vara här över dagen hinner du se mer. Vill du stanna längre finns vindskydd som man kan förboka. Torrdass finns vid de större stränderna.
Store vite sand
Ett spännande äventyr som våra barn gillade, var att vada över från Rukehamn till ön Hovden (västra sidan av Brommö) I området finns spännande sanddynor en bit ut i vattnet som det går att gå eller vada ut till. Plötsligt har man hittat en egen liten ö:)
På Brommö fanns en gång i tiden ett glasbruk. Vid färjelägret finns en liten fotoutställning om detta.


För information om färjetider och förbokning av vindskydd

Karta över ön



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Utbybergen och Fjällbo ängar