Töllsjö grottor

En kall men solig vinterdag passade vi på att utnyttja det lilla ljus som erbjuds så här års och styrde bilen mot ett grott- och klippområde strax utanför Töllsjö. Med god matsäck i väskan, oömma kläder och pannlampor med, blev detta en  härlig och spännande utflykt.

Grottsystemet (24:e största i Sverige) sägs innehålla blockgrottor som är  uppemot 100 meter långa, men det finns också flera grottsystem som är runt 30 meter, dock är många trånga och svåra att ta sig in i. Vi vågade oss inte in så långt, det var spännande nog att ta sig ett par meter in. Området är klippigt, blockigt och ganska brant på sina ställen så detta är ingen lekplats för de allra minsta barnen. Dock finns en fin sjö nedanför som man kan leka vid. 
I området finns välbultad klippklättring för den som gillar det (se Sverigeföraren), och geocache. Den sägs dock kräva en del grottkrypning, så har du barn med som vill leta geocache är ett tips att ta med egen skatt att gömma på lagom svårt ställe. Kanske kan en påse med chokladguldpengar sporra fantasin för både stor som liten;)

Hitta hit:
Kör till Töllsjö (se gps eller karta). I Töllsjö; tag vägen som går in mellan affären och kyrkan. Efter cirka en kilometer kommer man fram till Töllsjön. På höger sida intill klipporna finns en parkering. Grottorna ligger upp till höger.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem