St. Kornö

St. Kornö är en fantastiskt gullig liten ö som ligger nordväst om Lysekil. Hit kommer man endast med egen båt eller båttaxi. Halva delen av St. Kornö ägs av öborna själva och ön har varit bebodd sedan 1600-talet.
Klingkyrkan
På ön finns en liten hamn med gästhamn, ett litet café där man kan köpa glass och en otroligt vacker natur med slipade klipphällar, grottorformationer, rullstenås och en sandstrand. En grotta som är väl värd ett besök är Klingkyrkan som ligger en kort promenad bort från hamnen. Grottan är formad av istiden och ser ut som ett upp-och-nervänt nyckelhål. Den har fått sitt namn av det ljud som uppstår/uppstod då man kastar ner stenar från toppen av grottan.
Ön har en rik fauna och när vi var där doftade hela ön av kaprifol som slingrar sig längs träd och annan växtlighet. Även strandkål såg vi på västra sidan:) Dock är den som finast på plats och bör därför inte plockas.
För mer information om ön

Rullstensås
För att komma till ön, måste du som sagt ha egen båt. Småbåtar läggs närmast i via båtramp i Ramsvik. Här finns också bra parkering för dagen. Från Ramsvik över till St. Kornö är det inte långt att tuffa.
Sundet mellan Stora Kornö och Lilla Kornö är mysigt att tuffa igenom om du har en relativt grundgående båt. Här är siktdjupet stort och det är härligt att sitta i fören och spana ner i vattnet på tång och annat som rör sig. Åker man hit en varm sommardag är cyklop ett måste för både stor och liten!

På västra delen av ön gick vi iland och hittade spännande strandfynd och märkliga stenformationer. Tyvärr ligger här också en hel del ilandflutet skräp. Tråkigt att se, dock en nyttig påminnelse om att vi måste vara rädda om vår natur och miljö!













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Utbybergen och Fjällbo ängar