Ragnhildsholme


Utefter Nordre älv, söder om Kungälv, ligger Ragnhildsholme. På denna kulle finns ruinerna av en borg som byggdes av Norges kung Håkon Håkonson på 1200-talet. Under de knappt 100 år som borgen var i bruk bytte den ägare flera gånger. Den ödelades dock av en eldsvåda i början av 1300-talet och man tror att sten har hämtats härifrån för att bygga Bohus fästning. Trots sin ålder  finns förvånansvärt mycket kvar av den och det är spännande att gå runt i ruinerna och fundera på hur det kan ha varit att bo här.

Detta är ett fint utflyktsmål. Historiskt sett är området intressant. Gränsen mellan Sverige, Norge och Danmark gick häromkring och man kan lätt förstå att Nordre älv har utgjort en viktig handelsväg för våra förfäder.

Här på Ragnhildsholme kan man i skymningen höra näktergalen och gräshoppssångare om man har tur. Här finns också brun kärrhök och vissa år även rosenfink.
Området inbjuder till kurragömmalek bland ruinerna, men du kan också leta geocache och samla sniglar och ha snigelrace, eller bara njuta av naturen och älven som sakta glider förbi. Vi hade underbart roligt åt de många vinbergssnäckorna som barnen samlade och hade som husdjur en stund innan det var dags att återlämna dem och åka hem.
Ta med fika! Om vinden ligger så till att den kommer från Kungälv, kanske du känner doften av nybakade kex och kakor från Göteborgs kex, och då blir man sugen på en fika. Jag lovar!


Hitta hit
Från Kungälv: Kör mot Säve, Kongahällavägen, cirka 5 kilometer. Ruinerna av borgen ligger på höger hand uppe på en liten kulle. Skylt och parkering alldeles vid vägen.

När?
Fint utflyktsmål året om:)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Utbybergen och Fjällbo ängar