Ersdalens naturreservat - Hönö




Det här är ett av våra absoluta favoritområden. Vi har varit här med barnen ända sedan se var mycket små och de blir alltid överlyckliga när vi skall ut hit.
Ersdalens naturreservat ligger på den nordvästra delen av Hönö.
Naturen här består av ett par klapperstensfält, färggranna berg- och klipphällar formade av is, vatten och vind samt mindre ytor av buskar och ris- och lavhedar. De grunda vikarna utgör bostad för många olika djurarter och vadarfåglar promenerar gärna omkring och söker efter något smarrigt att tugga på.
Precis vid parkeringen finns en lekplats med gungor och rutschkana samt grillmöjligheter.
Väl ute vid havet brukar vi ta höger eller vänster beroende på vilket humör vi är på. På toppen av berget upp till höger finns en igensatt gammal bunker som våra barn tycker är spännande att klättra upp till. Härifrån har man också en mycket vacker utsikt och man kan spana efter skepp i horisonten.
En liten, liten vik med sandstrand och mycket tång, samt klapperstensfält finns både till höger och vänster om den stora viken i mitten.
Det finns gott om små grottor och språng att krypa in i här och var. Det är ett underbart ställe för både barn och vuxna att hoppa, springa och klättra runt på! Området är ett populärt boulderområde för klättrare, vilket inte är svårt att förstå.


Tänk på att detta är naturreservat och att det inte är tillåtet att göra upp eld eller plocka med sig stenar härifrån. Det finns också många klippor som slutar tvärt och brant så om man har små barn med sig är det bra att hålla koll. Jag har varit där med mina två killar sedan de suttit i bärstol, alltså cirka ettårsåldern. Det har aldrig hänt något, men det kan vara bra att veta så man kan hålla koll.
Om man går längst ut på vänster eller höger sida av viken en blåsig dag, är det otroligt mäktigt att stå och se de stora vågorna smälla mot klipporna och skicka vatten högt upp i luften.
Klipporna är fantastiskt vackert formade och det går lätt att hitta en stolsformad klippa att sitta och äta sin medhavda matsäck på. Man kan också lyxa till det och köpa pizza precis vid färjan och ta med sig ut på klipporna.
Geocache finns i området för den som gillar det.

Koordinater 
N: 57 41'55,0"
E: 011 37'37,4"

Hitta hit
Ta bilfärjan ut mot Hönö. Tag rakt fram i första rondellen. Sväng höger i T-korset vid Icaaffären. Kör cirka 100 meter och tag sedan vänster in på Ersdalsvägen. Följ den lilla slingriga vägen fram till parkeringsplatsen. Tänk på att parkera smart så att så många bilar som möjligt får plats. Det kan vara ganska trångt på parkeringen en fin sommardag. Från parkeringen promenerar man några hundra meter förbi en liten lekplats där det också finns grillmöjligheter, ut till havet. Här väljer man själv efter tycke att ta höger eller vänster ut på klipporna.
Om du åker buss är det cirka 2 kilometer att gå från färjan. Den första biten har varken väggren eller trottoar, alltså inget att rekommendera med barnvagn eller små barn.

När?
Hela året om. Dock kan det nog vara ganska isande och bitande kalla dagar på vintern...



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Utbybergen och Fjällbo ängar