Göta Kanal




Visste du att det ända sedan Gustav Vasas tid funnits planer på att låta konstruera en vattenväg som förbinder Östersjön med Vänern? En av orsakerna var att slippa Öresundstullen och besvär med Hansan. Dock var det inte förrän 1810 som bygget startades under ledning av Baltzar von Platen.
Mestadels för hand och med hjälp av enkla handverktyg grävde, och sprängde man sig fram. Att det var ett hårt arbete är lätt att föreställa sig. Till detta anlitades totalt 58 000 soldater, som under sommarhalvåret istället för att göra militärtjänstgöring, fick gräva kanal. Även ett par hundra ryska desertörer fick hjälpa till.
Självaste Baltzar von Platen
Kanalbygget drog ut på tiden och var inte klart förrän 1832, 22 år senare. Bygget hade då överskridit sin beräknade budget med tio gånger och slutade på 9 miljoner riksdaler, vilket idag ungefär motsvarar 13,5 miljarder kronor! Inte konstigt att Göta Kanal gav upphov till heta politiska debatter på den tiden!

Göta Kanal är 190,5 km lång, varav 87,3 km är sprängd och grävd och består av 58 slussar. Höjdskillnaden är 91,8 meter.
Att cykla på den gamla dragvägen längs Göta Kanal är en härlig utflykt. Vägen är platt och omgärdas av kanalen på ena sidan samt skogsdungar och vackra sädesfält på den andra. Längs med vägen mellan Sjötorp och Hajstorp, vilken var den sträcka vi tog oss, finns gott om härliga fikaplatser. Ett par iordningställda vindskydd med grillplats finns också. För den som hellre vill köpa sig en glass eller en fika finns fik och caféer längs med vägen.
Kanalen i miniatyr
Eftersom vägen är lättcyklad och man själv kan anpassa hur långt man orkar cykla funkar denna tur både för ung och gammal, vältränad som otränad. Sjötorp och Hajstorp fram och tillbaka är nästan tre mil, vilket är en alldeles lagom utmaning för en relativt otränad person som mig:)
Här finns stubbar att hyra:)
Längs med vägen finns mycket att titta på. För barn rekommenderas särskilt Norrkvarn. Här finns kanalen i miniatyr och småbåtar att dra i kanalen för de minsta kan hyras.
Sjösättningsplats för barkbåtar
Även i Hajstorp finns aktiviteter för barn. Ett museum som visar hur man som bonde levde förr är särskilt anpassat för barn. Här kan man väva en snutt på gästväven eller bygga sig en barkbåt som sjösätts i på den särskilt anvisade platsen för barkbåtar i kanalen;)













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Utbybergen och Fjällbo ängar