Vandring på Kinnekulle; Hällekis-Medelplana-Hällekis


 
 

Kinnekulle är ett av Sveriges platåberg. Naturen är intressant både geologiskt-, historiskt- och faunamässigt sett. Här finns, på relativt liten yta, en otroligt varierad natur med allt ifrån gamla bok- och ekskogar, öppna fält, gammelskogar, ängar med ramslök och murgröna samt hedar med orkidéer. Här finns ett mäktigt stenbrott och storslagen utsikt över Vänern.
På och runt Kinnekulle finns gott om vandrings- och promenadleder. Det är lätt att anpassa turen efter de önskemål och möjligheter man har. Lederna är märkta med färger längs vägen och det är relativt lätt att följa ledmarkeringarna, men det är klart en fördel att ha en karta att kunna följa med i.
I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit om vandring på Kinnekulle mellan Råbäckshamn och Hällekis camping och tillbaka. Nu har vi provat en annan rutt på Kinnekulle som jag gärna vill berätta och tipsa om.
I helgen vandrade vi från Hällekis ner mot Medelplana, upp över Kinnekulletoppen och ner mot Hällekis igen. För den vane vandraren är denna sträcka lättvandrad och inte särskilt lång, men för den som inte är så van eller om man vandrar med barn kan det vara en lagom utmaning.
Mellan Hällekis och Medelplanagården, där vi bodde över natten, är det kanske 9 kilometers vandring på fina lättvandrade stigar. Vägen går genom ett varierat landskap, mestadels på plan mark, genom svampfyllda skogar, längs med Vänerns strand, utmed vackra klippavsatser som sticker ut över vattnet, förbi Kinnekulle camping, upp genom uråldriga skogar med gigantiska träd, förbi ett vackert gammalt kalkstensbrott och genom "salar" av lummig lövskog.
Vi vandrade långsamt och stannade många, många gånger för att njuta av vacker utsikt, ta kort och fika. Det tog hela dagen för oss att gå den knappa milen och det var ett varierande väder. Några regnskurar, så regnjackan åkte av och på några gånger, ibland sken solen, ibland var det lite mulet.
Under hela vandringen till Medelplanagården var vi fullt upptagna av att njuta och "ta in" den fantastiska naturen runt om oss!
Väl framme efter nästan åtta timmars tur var det skönt att sätta sig på ryggen en tag.

Efter en god natts sömn fortsatte vi vidare med siktet inställt mot Kinnekulles topp, 306 meter över havet.
Vandringen mellan Medelplanagården via utkikstornet på toppen av Kinnekulle och ner mot Hällekis är en kanske 6-7 kilometer måttligt kuperad tur som går på fina stigar och grusvägar.
Jätteröksvampar
Under vägen hittade vi jätteröksvampar, klättrade i träd som visade sig innehålla bålgetingbon, letade geocach och njöt av utsikten från utkikstornet ut över Vänern. I klart väder ser man tydligt Ekens skärgård i väst med Läckö slott som stolt lyser i solen, Lurö lite i nordväst, Djurö norrut och Bromö i nord, nordostlig riktning.

Om man vill gå en längre tur än över dagen, går det säkert att finna fina tältplatser utefter vägen. På kartan finns också markerat vindskydd på några platser (vi letade efter det i närheten av kalkstensbrottet men hittade det faktiskt inte). Man kan också, som vi, välja den bekvämare varianten att sova på vandrarhem. I Hällekis, mitt på konstnärsgatan, finns vandrarhemmet Falkängen. Natt nummer två sov vi som sagt på vandrarhemmet Medelplanagården, som är ett vandrarhem med små lägenheter. Söker du på nätet eller ringer turistbyrån i Lidköping kan du få tips som passar din vandring.


För karta och mer info om vandring på Kinnekulle








Kommentarer

  1. Går man leden mellan Husaby och Forshem kan man övernatta på Korsgården på Österplana www.korsgardenkinnekulle.se ett litet tips för sommarens vandringar på det blommande berget.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Utbybergen och Fjällbo ängar